ESER: KUR’AN’I DOĞRU ANLAMAK
YAZAR : HARUN TURANOĞLU
TÜR: ARAŞTIRMA
KİTAP AÇIKLAMASI;
İnsanlar, meal konusunda ‘meal okumayın sapıtırsınız’ ya da ‘mealsiz doğru yola ulaşılmaz’ şeklinde iki gruba ayrılmıştır. Bu kitap, hangi tarafta yer alınması gerektiğini salık veren, vahyin saf anlamını ortaya çıkaran yetkinlikteki yazılardan oluşmaktadır. En çok okunan olduğu hâlde, hiç anlaşılmayan kitap şüphesiz Kur’an’dır. Elbette, vahyin mevcut mealler ile anlaşılması, dolayısıyla okumanın tevhidi bir bilinç oluşturması mümkün değildir.
Allah’ı, bela-azap veren, despot-zorba, kalpleri mühürleyen, toplumları helak eden, Rasülleri, insanüstü bir pozisyonda gösteren, Allah’tan başka şefaatçiler olduğunu savunan, kölelik-cariyelik müesseselerinin dinden olduğunu iddia eden, haram ay uygulamasını Allah’ın isteği sayan, çok eşli evliliği onaylayan, kocanın kadını dövmesinin mümkün olduğunu dikte eden, ‘el kesme’ gibi olmayan cezaları varmış gibi gösteren mealleri okumanın, insanı tevhidi bilince yaklaştırması yerine uzaklaştıracağı açıktır.
Bu kitap, anlamanın önündeki problemler ve çeviri hataları üzerinde durmakta, hatalı çeviriler üzerinden okuyucuyu vahyin saf ve duru kaynağına ulaştırmaya çalışmaktadır. Bu, sadece semantik açıdan değil, vahyin bağlamından hareketle diğer ayetlerle ilişki kurularak yapılmaktadır. Bir metnin anlaşılması, muhatabın zihni yapısına olduğu kadar, önyargılı olup olmadığına da bağlıdır. Dillerin farklı oluşu, çeviriyi gerekli kılar. Pasternak, “Çeviri yapmak resim kopya etmeye çok benzer,” der. Yapılması gereken, ayna tutmaktır. Biz, onu ya yeniden
yazarız ya da bozarız. ‘Kitapların kaderi okuyucularına bağlıdır’ sözü, bu açıdan doğru olsa gerektir. Yorumlama, bir sanat, ilim ve samimiyet işidir. Hedef dil ile kaynak dili telif ederek maksadı aktarmak, uzmanlık kadar, niyetin halis olmasını da gerektirir.
Kaynak sıralamamızın en başında akıl olmalı. Akıl, varlık ile bağ kuran bir yazılımdır. Daha sonra, evren kitabı gelir. Tüm varlığın ilk ve tek sebebi olan Allah, tüm canlılara vahyederek fıtratlarını yazılımlarına kodlamıştır. Küçük kitapta yazılı bilgiler ile büyük kitaptaki basılı verileri karşılaştırıp okursak, Allah ile bağ kurulmuş, aydınlanma gerçekleşmiş olur. Bir sonraki kaynak ise sözel vahiydir. Şöyle ki; Allah, tarihi süreç içerisinde, muhtelif zamanlarda insan fıtratına kodladığı evrensel hakikatleri ve başka bazı gerçekleri hatırlatmak üzere kimi elçileri sözlü vahyine muhatap kılmıştır. Aklını kullanan herkes, her şeyin ilk ve tek sebebi olan Allah’ın, evrenin mutlak hâkimi olduğu idrakine ulaşacak kapasitededir.
İnsan, ister büyük kitabı, isterse küçük kitabı okusun, aslında tüm kitapların, bir tek kitabı anlamak için okunduğunu anlamalıdır…
Değerlendirmeler
Henüz değerlendirme yapılmadı.